Забраниха брането на липов цвят и билки, глобите са до 1000 лв.
Забраниха брането на липов цвят и билки, глобите са до 1000 лв. / netinfo

Две наредби на община Шумен забраняват брането на липов цвят и други билки. Забраните са регламентирани в Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред и в приетата на 4 април т. г. Наредба за изграждане и опазване на зелената система на територията на община Шумен.

Според първата наредба, в чл. 29, т. “а”, “б” и “в”, в парковете, градините и зелените площи се забранява отсичането, кастренето и повреждането на трайните насаждения; безразборното косене на тревните площи, късането на цветя, чупенето на клони от дърветата и храстите, засадени в зелените площи, брането на плодове, кестени и други. Глобата е до 1000 лв. и е регламентирана от чл. 47, ал. 6 на Наредба № 1.

Чл. 35, ал. 2 от Наредбата за изграждане и опазване на зелената система на територията на община Шумен пък забранява събирането на семена, плодове, резници /освен за общински нужди и на лица придружени с персонанално разрешение от кмета на общината/, брането на билки. Санкцията за това нарушение е глоба от 100 лв. до 500 лв. според чл. 52, ал. 3 от тази наредба.

И двата документа не предвиждат издаване на разрешителни за подобни дейности.

Екипи на община Шумен от дирекция “Инспекторат” дават дежурства и в извънработно време. Констатирани са множество нарушения, но тъй като извършителите са били малолетни и непълнолетни, не са наложени санкции. РПУ също осъществява контрол на територията на общината.