Вземат мерки за ограничаване на пожари в селското стопанство
Вземат мерки за ограничаване на пожари в селското стопанство / netinfo
Със заповед на кмета на община Шумен Красимир Костов се забранява изгарянето на отпадъчни материали и сухи треви от пролетното почистване на стопанските дворове при силен вятър и извън определените за целта пожарообезопасени площадки. Забранява се още и използуването на огнестрелно оръжие и сигнални ракети в района на непожънати масиви и фуражни площадки. Издадената заповед е във връзка с повишаване опасността от възникване на пожари в селското стопанство и горите. В нея се казва още, че всички пътуващи по пътната мрежа на територията на община Шумен трябва да спазват предупредителните и забранителни знаци за пожарна безопасност и забраната за палене на стърнища, слама и суха трева по слоговете, крайпътните ивици и хвърляне на незагасени цигари.

По време на жътвената кампания кметовете на населените места трабва да осигурят денонощно наблюдение на земеделските посеви и дежурство на телефонен пост в кметството за своевременно оповестяване в случай на пожар. Стопаните и ползвателите на земеделски земи трябва да създадат организация за своевременно разораване на необходимите ивици край пътищата и на местата, където земеделската земя граничи с горския фонд, както и да осигурят средства, необходими за провеждане на ефективни гасителни действия, при възникнал пожар.

Паленето на огън в горите и земите от горския фонд да се извършва само на местата, определени за това с лесоустройствените или с плановете за управление на природните паркове. Местата трябва да се обезопасяват и обозначават с указателни табели. Нарушителите на тази заповед носят административно-наказателна отговорност.