Всеки месец проверяват уличното осветление в Шумен
Всеки месец проверяват уличното осветление в Шумен / netinfo
Кметът на община Шумен Красимир Костов е издал заповед за проверка на уличното осветление в Шумен. Всяка първа седмица от началото на месеца специална комисия ще извършва оглед и ще предоставя доклад за установяване на моментното състояние на осветлението. Това заяви днес инж. Николай Димов, старши експерт „Електроизграждане” в община Шумен. Технологичният срок за отстраняване на повреди, когато уличното осветление в един квартал или село не работи, е 24 часа, от 1 до 3 дни, когато се касае за осветлението само на една улица –заяви инж. Димов. Фирмата, която поддържа уличното осветление е „Електроизграждане 97” АД –Шумен.

Димов съобщи, че за поставяне на осветителни тела в района от бул. „Ришки проход” до бул ”Мадара” са заделени 36 000 лв. За поставяне на улично осветление на ул.” Охрид”, където в момента няма такова – 20 000 лв. , а сумата от 32 000 лв. е заделена за тази дейност в района на ул.”Милин камък” и нейните пресечки. До края на месец април ще бъде осветена и ул. „Мадарски конник” в с. Мадара, това ще струва на общината около 14 000 лв.

Общо 25 000 лв. ще бъдат осигурени и за поставяне на осветителни тела в селата на общината - допълни инж. Димов.

Сигнали за неизправности в уличното осветление могат да бъдат подавани на тел. 857-705.

Инж. Николай Димов заяви, че се обмисля идеята уличното осветление да премине на радиоуправление. В момента се прави проучване за това колко би струвало това на общината. Причина за евентуалното въвеждане на радиоуправление са проблемите, които създават така наречените контролери на уличното осветление, чийто гаранционен срок е изтекъл в края на миналата година.