Шуменецът, убил и разчленил жена си, остава в ареста за постоянно
Шуменецът, убил и разчленил жена си, остава в ареста за постоянно / netinfo
Разширен състав на Окръжен съд – Шумен върна на прокуратурата делото срещу Стефан Стефан, който  уби и разчлени жена си.

Подсъдимият веднъж вече беше осъден и тогава делото протече по съкратената процедура, при която Стефанов се призна за виновен. Съдът му наложи наказание от 19 години 6 месеца „Лишаване от свобода“, но точно с оглед деференцираната процедура бе длъжен да намали наказанието с една трета. Така той получи наказание от 13 години.

13 години затвор за шуменец, убил и разфасовал жена си

Присъдата на ШОС бе протестирана и обжалвана пред Апелативен съд – Варна. На 19.03.2018г. въззивният съд постанови решение, с което отмени присъдата и върна делото на ШОС.

Като основен мотив за това апелативният съд сочи пороци в обвинителният акт на Окръжна прокуратура - Шумен, който според него е вътрешно противоречив, а това съществено ограничава процесуалните права на подсъдимия и е основание за връщане на делото.

Задържаха шуменец, убил и разчленил жена си

Промените в НПК, които са в сила от 05.11.2017г., ограничиха правомощията на въззивния съд по отношение на връщане делото на прокурора. Именно за това, сочените в решението нарушения следва да бъдат обсъдени в разпоредително заседание от първостепенния съд, се казва още в съдебния акт на горната инстанция. Такова заседание при разглеждането на делото през 2017г. логично не е провеждано, поради факта, че не беше предвидено такова към онзи момент.
 
Така делото се връща в прокуратурата за отстраняване на посочените от Апелативен съд – Варна процесуални нарушения.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.