Връчиха званието “Почетен гражданин на Шумен” на Гинка Гичкова
Връчиха званието “Почетен гражданин на Шумен” на Гинка Гичкова / netinfo

Председателят на общинския съвет Даниела Русева и кметът на община Шумен Красимир Костов официално връчиха снощи званието “Почетен гражданин на Шумен” на именитата цигуларка Гинка Гичкова. Това стана след концерта, който тя изнесе в читалище “Д. Войников” по покана на Фондация “Панчо Владигеров”. Гинка Гичкова благодари за високото отличие на Красимир Костов и Даниела Русева, на предишното ръководство на града, на топлата шуменска публика и на всички приятели.

Изявената цигуларка бе удостоена с високото звание по решение на общинския съвет в Шумен през 2006 г., но поради невъзможност да присъства на церемонията тогава, то й бе връчено сега.

Гинка Гичкова започва обучението в родния Шумен при известния цигулков педагог Веселин Спиров. На 12 години изнася първия си самостоятелен рецитал. По-късно в Музикалната академия учи в класа на проф. Емил Камиларов. Печели многобройни награди и отличия на международни конкурси в Полша, Канада, Швейцария и др. Дълги години развива успешна концертна дейност.

Преподавателската дейност на Гинка Гичкова е свързана преди всичко с НМА “П. Владигеров”, където е професор, а от 1992 г. е поканена да преподава в Северно-гръцката консерватория в Солун.