/ Дарик Добрич
ВиК-Шумен ще създаде 30 зони за мерене на количеството подадена вода в населените места от областта, съобщиха от дружеството. Шахти с водомери ще бъдат изградени в Шумен, Велики Преслав, Каспичан и селата в областта. До края на 2017 година в Шумен ще бъдат създадени две измервателни зони, при запланувана една.

Съоръжения ще се изградят и в малките населени места, които ползват помпажна вода, чиято себестойност е най-висока, селищата, където стават най-чести и трудно откриваеми аварии. 

Изграждането на новите съоръжения за зонирането ще наложи някои реконструкция по водопроводната мрежа.

Новата система ще работи на непрекъснат режим и ще отчита водните количества и наляганията в тръбите през 15 минути, каквито са нормативните изисквания. Непрекъснатият процес на работа ще позволи в часовете, когато няма консумация да се отчитат загубите от течовете на вода по вътрешната водопроводна мрежа.

Замерванията в различните части на денонощието ще дават информация за анализиране и определяне на възможностите за намаляване на налягането по водопровода до допустимото в отделни части на населеното място. Това ще се извършва със специални регулатори.

Така ще се постигне локализиране на авариите и по-ефективно откриване на повредите, които трябва да се отстранят, което ще доведе до намаляване на загубите на вода, като при спадане на налягането с една атмосфера скритите течове намаляват с 10%.

Външен изпълнител и екипи на ВиК-Шумен са изготвили схема и са определени зоните за измерване във Велики Преслав. Направени са оферти за доставка на необходимата апаратура. След избор на доставчик и закупувaне на техниката ще започне монтирането й.

В момента тече обследването за определяне на обособени зони за измерване в Шумен. Следва процедурата да се извърши и в Каспичан.

Реализирането на предвидените дейности ще доведе до намаляване на загубите на вода, което ще позволи спестяването на средства в размер между 40-50хил.лв до края на настоящата година. Тези средства ще бъдат реинвестирани в подобрение на ВиК инфраструктурата. Това е част от усилията на мениджърския екип на Дружеството да намери вътрешни ресурси за повишаване на качеството на предоставената услуга.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.