В Търговище ще изследват домашното насилие сред ромите
В Търговище ще изследват домашното насилие сред ромите / Dariknews.bg, архив

Домашното насилие сред ромите ще бъде обект на двугодишен проект, който започна да реализира Асоциация „Ная" в Търговище. Идеята е да бъдат предоставяни безплатно социална, психологическа и правна помощ на жертвите на домашно насилие от малките населени места в цялата Търговищка област.
Проектът се финансира по програмата за подкрепа на неправителствените организации в България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, съобщи председателят на асоциацията Светлана Сивчева. Основни целеви групи по проекта са жертви на домашно насилие от селата в региона с преобладаващо етническо население.
Проектът се фокусира върху тази целева група, поради специфичните обществени и културни ценности и социални норми в етническите общности, които имат определено влияние върху преживяното домашно насилие, каза г-жа Сивчева.
Екипът на проекта отчита като съществен проблем факта, че част от наличните услуги не са съобразени и не посрещат специфичните нужди на ромските жени и деца, жертви на домашно насилие от малките населени места, защото специалистите нямат достатъчно информация за тези групи и не познават техните особености и нужди. Това е причина пострадалите да остават неразбрани от представителите на институциите, а професионалистите, от своя страна, изпитват неудовлетворение поради вложени ресурси и усилия и често постигнати минимални или никакви резултати.
В рамките на проекта „Асоциация НАЯ" планира да проведе семинари със 150 жени от селата и да обучи 200 ученици за превенция на домашото насилие, като повиши тяхната информираност и чувствителност към проявите на агресия. В 10 села в областта ще бъдат сформирани фокус групи, чрез които организацията ще изследва какви са специфичните прояви на домашно насилие сред малцинствата и защо пострадалите не търсят помощ.