/ DarikNews.bg
В шуменския филиал на Медицински университет-Варна има близо 200 студенти. 60 от тях са първокурсници. Всички ще бъдат с маски по време на теоретичните занинамния. 

"Нашите специалности са специфични, повече от половината от обучението е практическо. То е в реална работна среда и ние сме направили така, че да може в реални условия в лечебните заведения да бъдат клиничните учебни практики", заяви проф. Тончева.

DarikNews.bg

"Лекционното обучение ще бъде както присъствено, така и в електронна среда. Промяна има в порядките, които трябва да въведем, с цел да запазим здравето, нашето - на хората, с които работим, преподавателите. Но това не променя смисъла и нашите намерения.

DarikNews.bg

Да облекчаваме учебния процес, напротив. Доста работихме, за да постигнем динамика в учебния процес", каза проф. Тончева.

В Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" тържествено бе открита новата академична 2020/2021 година. От висшето учебно заведение съобщиха, че 1320 първокурсници прекрачват прага на университета.

ШУ "Епископ Константин Преславски"

Заради усложнената епидемиологична обстановка, ограниченията и изискванията за дистанция, бяха поканени само студентите първа година, а събитието бе излъчвано на живо в профила на университета във фейсбук и в официалния канал в Youtube.

Ректорът на Шуменския университет проф. д.и.н. Георги Колев поздрави присъстващите с думите: "Радвам се, че виждам толкова млади хора пред себе си и Ви уверявам, че не сте сгрешили с избора си. Нашият Университет е наследник на Плисковско-Преславската книжовна школа и носи името на един от най-добрите ученици на светите братя Кирил и Методий.

ШУ "Епископ Константин Преславски"

Тук имате възможност да се обучавате в над 70 акредитирани бакалавърски специалности, над 100 магистърски и 55 докторски програми. 340 преподаватели, 200 от които хабилитирани, ще Ви предадат своите знания, умения и опит. 150 служители ще се грижат за Вас.

ШУ "Епископ Константин Преславски"

Бъдете сигурни, че ще се чувствате уютно при нас. На добър час!". Проф. Колев връчи Наградата на Ректора за 2019 г. в категорията Научни постижения на Борислава Павлова, студент в специалност Биология и химия, и на Екатерина Константинова, студент в специалност Компютърни технологии за автоматизация на производството.

ШУ "Епископ Константин Преславски"

ШУ "Епископ Константин Преславски"

Към академичната общност отправиха пожелания за успешна учебна година кметът на община Шумен Любомир Христов, областният управител на област Шумен проф. Стефан Желев, председателят на Националното представителство на студентските съвети в Република България Даниел Парушев, ректорът на Мелитополския държавен педагогически институт "Богдан Хмелницки" проф. А. Солоненко и екипът на Драматично-кукления театър "Васил Друмев"-Шумен.