Дограма, поставяна на разрушени къщи, трябва да бъде възстановена от собственици. Касае се за 4 случая на сгради, първоначално предвидени за ремонт, а впоследствие - за изграждане наново.

На 11 декември Турхан Сали получава писмо от Община Хитрино, че трябва да върне дограмата, поставена на старата му къща. Тя се намира на метри от жп катастрофата. Беше каменна зидария и нямаше как да се ремонтира, обяснява мъжът. В сградата живеел със своята дъщеря. По думите му през пролетта на 2017 били поставени прозорци и врати и така живеели до лятото. През септември им било казано, че къщата ще се събори и ще се построи наново. 
 

В Хитрино връчиха ключовете на 12 нови къщи (СНИМКИ)


Турхан посочва, че никой не му е казвал да запази дограмата. Той изнесъл багажа си, а по време на събарянето на сградата бил на работа. 

Жената, която живее в съседство Айнур Сали, също получила покана за възстановяване. Когато разбрала, че къщата й ще бъда съборена, за да я изградят наново - тя отишла да живее в съседно село.
 

Ще има ли справедливост за Хитрино?


Тя обяснява, че когато дошла на строежа, работниците й обяснили, че изхвърлили всичко, както и дограмата.

Йонка Делева също трябва да върне в общината дограма от старата си къща. Тя казва, че имало обаждане от кметството - за да кажат, че сменените прозорци и врати трябва да се приберат.

Общо в селото са изградени 23 нови къщи.
dariknews.bg


С това се заел сина й, който намерил друга фирма, за да я свали. Обажда се в съвета – пита ги къде да оставим дограмата. Казват – където намерите място, обяснява жената и допълва, че складирали дограмата под сейвант.

В един момент разбрахме, че я няма, допълва тя.
 

10 декември, който никога няма да забравим (СНИМКИ)


Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил посочи, че при толкова много работа вероятно се касае за недоглеждане от страна на общината за това, че собствениците не са били известени да пазят дограмата.

Трябва и собствениците да бъдат заинтересовани в опазването на тази дограма. Ето в последствие излиза, че е двойно финансиране. И ние искаме или сумата, или дограмата да се възстанови, защото това е виждането и на фонд Социална закрила, казва той. 

По думите на Исмаил се касае за 4 подобни случая, а общата сума е около 7-8 хиляди лева. 
 

Мая Манолова: Ще дам на съд кмета на Хитрино


Преди повече от година от социалното министерство са предупредили община Хитрино, че не трябва да се допуска двойно финансиране.

Пред NOVA изпълнителният директор на фонд "Социална закрила" Марина Сандова посочва, че целта не е да се ощетят лицата, защото те са пострадали и без това много от инцидента.
 

Кметът Исмаил предлага да разгледат жалбите в Хитрино заедно с Мая Манолова


Тя посочва, че към фонда собствениците не трябва да връщат пари. Общината ще предприеме мерки, ако преценят да обезвъзмездят хората, допълва тя.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари