/ iStock/Getty Images
През тази седмица ще продължи ваксинирането, съгласно фазите на Националния ваксинационен план
"За лечение на коронавирусна инфекция в МБАЛ-Шумен са настанени вече 249 пациенти, от които 229 имат положителни проби за вируса, а на 22-ма се очакват резултатите от тестовете им", съобщи д-р Йорданка Маринова - ръководител на направление "Медицинска дейност" в лечебното заведение.

По думите й, 172 пациенти са приети в болницата от 15 до 21 март, а са изписани 133 души. "Броят на постъпващите с Covid-19 се увеличи през миналата седмица и достигна до нивата от предишната вълна, в края на ноември и началото на декември 2020 г.

Хоспитализирани с коронавирус в МБАЛ - Шумен са вече над 230

От общо 454 легла в МБАЛ-Шумен, заети с болни с коронавирус са 249, което е над 50 процента. Налага се да изпращаме пациенти в болници в съседни градове", отбеляза д-р Маринова.

Висок е и броят на починалите. От 15 до 22 март в МБАЛ-Шумен битката с болестта са загубили 26 жители на областта, а тази сутрин - и мъж на 40 г. Броят им е близо два пъти повече в сравнение с предходната седмица, когато 17 заразени с коронавирус са починали в областната болница.

Протест срещу затворените фитнеси в Шумен (СНИМКИ)

"До момента няма починал нито един пациент, ваксиниран срещу Covid-19. Имунизираните карат болестта доста по-леко от останалите", добави д-р Маринова. В Единния информационен портал през изминалите седем дни, са регистрирани 654 нови случая на коронавирус в Шуменско, при 505 - през предходната седмица.

Под карантина са и 1963 души. Общо за областта регистрираните с коронавирусна инфекция достигнаха 7228 души. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Вече 7674 жители на областта са ваксинирани. 1655 от тях са получили и втора доза. От 15 до 21 март са поставени 54 ваксини с препарата на AstraZeneca и 840 - с Pfizer.

През тази седмица ще продължи ваксинирането, съгласно фазите на Националния ваксинационен план, както и на членове на СИК и на записаните в Електронния регистър, допълват от РЗИ.
БТА