/ iStock/Getty Images
За лечение на коронавирусна инфекция в МБАЛ - Шумен са настанени вече 234 пациенти, от които 211 имат положителни проби за вируса, а на 23 се очакват резултатите от тестовете им. Това съобщи д-р Йорданка Маринова - ръководител на направление "Медицинска дейност" в лечебното заведение, цитирана от БТА.

Броят на болните се увеличава. "Ситуацията е драматична. Проблемът е, че в областта няма друго лечебно заведение, което да приема пациенти с коронавирусна инфекция, а МБАЛ-Шумен осигурява и 24-часовата спешност. Това създава предизвикателство пред персонала", коментира д-р Маринова.

По думите ѝ 154 пациенти са приети в лечебното заведение през изминалата седмица, а са изписани 106 души. Висок е и броят на починалите. От 8 до 14 март в болницата битката с болестта са загубили 17 жители на областта, заразени с коронавирус.

Протест срещу затворените фитнеси в Шумен (СНИМКИ)

Общо 505 са случаите на новозаразени с коронавирусна инфекция в Шуменско през изминалата седмица, 291 от които са жители на областния град, сочат данните от Единния информационен портал, обобщени от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. Най-много заразени са констатирани в понеделник - 160, а най-малко в неделя - осем души. С положителни проби са и три бебета на по няколко месеца, уточняват от РЗИ.

През изминалата седмица са ваксинирани 636 жители на областта с препарата на AstraZeneca. Още 307 души са имунизирани с Pfizer, от които 263 са получили първа доза, а 44 - втора доза от ваксината, допълват от РЗИ.
БТА