/ iStock/Getty Images
COVID отделенията в болницата в града са препълнени
Спират присъствените занятия на учениците от 5 до 12 клас в училища и центрове за подкрепа на личностното развитие в цялата област Шумен от 15 до 26 март включително. Това реши Областният кризисен щаб.

Родителите сами ще решават дали да пускат децата си на детска градина, като това няма да доведе до санкции. Заведенията няма да бъдат затворени, но ще работят до 22:00 часа.

Спират плановите операции в МБАЛ-Шумен

МБАЛ-Шумен е трета в страната по брой пациенти с коронавирусна инфекция. Заболеваемостта е вече 531 на 100 000 души. COVID отделенията са препълнени и вчера са били пренасочени пациенти към болниците в Дулово, Исперих и Търговище. От днес обаче и там не приемат шуменски пациенти.

205 е вече броят на хората с тежка коронавирусна инфекция в МБАЛ-Шумен. От тях 4 са деца. Има тежко болна жена на 33 години. Бременна жена също лежи в COVID отделение.

Мерките влизат в сила от 00 часа на 12 март и са в сила до 24 ч. на 31 март, реши щабът с капацитет до 50%. На маса ще бъдат допускани не повече от 6 души.

Пазаруването в супер- и хипермаркетите ще става само с колички, като по този начин ще се осигурят по-малък брой клиенти в помещението и спазване на физическата дистанция от 1.5 метра.

Спират репетициите и изявите на танцовите състави. Затварят фитнес центровете, залите за групови занимания, за йога, пилатес и аеробика. 
БНР