Тримата българи загинали при експлозията в Лиеж са от Търговищко
Тримата българи загинали при експлозията в Лиеж са от Търговищко / © снимкa: Reuters
Тримата българи загинали при експлозията в Лиеж са от Търговищко
25838
Тримата българи загинали при експлозията в Лиеж са от Търговищко
Тримата българи загинали при експлозията в Лиеж са от Търговищко
  • Тримата българи загинали при експлозията в Лиеж са от Търговищко
  • Тримата българи загинали при експлозията в Лиеж са от Търговищко

Станаха известни имената на загиналите българи при срутването на жилищна сграда в белгийския град Лиеж. Според белгийските власти това са Искрен Бисеров Михайлов, 17-годишната Тюркиян Сергеева Иванова и Сергей Иванов Михайлов, на около 40 години.

Сградата в Лиеж се срути след избухване на газ в края на януари. При взрива пострадаха две българки, които бяха приети в болницата. Тогава полицията откри останките на 12 тела, а по-късно - още две. Пострадалите българки съобщиха, че под развалините на сградата може би са останали четирима българи. Полицията потвърди, че са идентифицирани трите тела - на Искрен Михайлов, Тюркиян Иванова и Сергей Михайлов. Това е станало благодарение на ДНК-пробите, взети от техни роднини в България. Сестрата на единия от загиналите, която живее в Холандия, е поела ангажимент за транспорта на телата до България.

Четвърти българин може да е загинал при трагедията в Лиеж, съобщи за Дарик заместник-министърът на външните работи Марин Райков. Той потвърди, че трима български граждани са извадени от руйните на срутилата се сграда и са идентифицирани по ДНК данни, дадени от техни близки. Ето какво още каза Марин Райков:

„Това са Сергей Иванов Михайлов, Тюркиян Сергеева Иванова и Искрен Бисеров Михайлов. Има още едно четвърто име, което не мога да ви го кажа, защото все още не е приключила идентификацията, но на 90% е сигурно, че също става дума за наш гражданин. Като цяло това са майка, баща, дъщеря и техният зет. Те са от Търговищко".

Докога може да очакваме да бъде идентифицирана и четвъртата жертва?

По всяка вероятност четвъртата жертва ще бъде идентифицирана в понеделник. Оттук нататък ние започваме да работим по евентуалното репатриране на телата, ако това отговаря на желанието на близките, но това е ангажимент на самите близки, ние естествено ще им помагаме".

"Все още не е ясно какво е причинило изтичането на газ, но сградата е отговаряла на стандартите за безопасност", съобщи прокурорът на провинция Лиеж Даниел Рейндерс. "Първите ни данни показват, че това е сграда, в която електрическата и газовата инсталация са изправни", уточни тя.

Спасителните работи на улица "Леополд" в Лиеж са стрували на града 1,5 млн. евро. Те включвали незабавните действия на полицията, пожарната и "Спешна помощ" и последвалите укрепителни действия и дежурство на хора от Червения кръст.