Титан обезпечава подаването на газ за Топлофикация с банкова гаранция
Титан обезпечава подаването на газ за Топлофикация с банкова гаранция / Дарик - Шумен

Чрез банкова гаранция, на стойност 600 000 лв. „Титан" възнамерява да обезпечи подаването на газ към „Топлофикация"-Шумен. Парите ще стигнат за текущите разходи за синьо гориво за период от около 30 дни, обясни на пресконференция по-рано днес Христо Николов-управител на „Титан-БКС"-Шумен. Поради отсъствието от града на директорът на топлоснабдителното дружество Димитър Зайков именно Николов, в качеството си на представител на „Титан Интернешънъл холдинг" в Шумен обясни за проблема с парното. По думите му, холдингът е впрегнал всички усилия, дори и лични контакти, за да осигури пускането на топлото в Шумен.

Зам.-кметът по стопанските въпроси Митко Киров съобщи, че в общината е постъпило писмо от Зайков, в което се обясняват действията на инвеститора, за преодоляване на проблема. „Кметът на общината не е доволен от съдържанието на писмото", подчерта Киров. В него от „Титан" не се ангажират с конкретен срок за пускането на парното, а посочват, че продължават преговорите с „Булгаргаз" за подаване на синьо гориво към ТЕЦ-а. Припомням, че газоразпределителното дружество внесе иск до съда за обявяване на шуменската „Топлофикация" в несъстоятелност.

„Предприели сме преговори, които са в напреднал етап и подлежат на финализиране до дата на откритото заседание на съда /20 декември/, съгласно които се постига споразумение за обезпечаване на текущите плащания, чрез банкова гаранция, като се цели и оттегляне на исковата молба", се казва в писмото.

"Титан" обезпечава подаването на газ за "Топлофикация" с банкова гаранция
netinfo

Христо Николов обясни, че холдинга, чрез свое дружество „Титан Пауър СПВ 1" иска да закупи гориво от „Булгаргаз", за нуждите на ТЕЦ-а. Именно за тази цел фирмата учредява банкова гаранция в полза на доставчика на газ. Конкретно такова искане е входирано в „Булгаргаз". „Те са приели да дадем банкова гаранция от наше дружество и са приели да продават газ", поясни Николов, допълвайки, че документите към банката са изрядни.

По думите му, с оглед на времето необходимо за финализиране на процедурата по издаване на въпросната гаранция, в най-кратки срокове газоподаването ще бъде възстановено. „Ако то бъде възстановено, на практика иска няма да има основание за несъстоятелност", каза още Николов.

Представителят на „Титан" допълни, че инвеститора все още не е монтирал новите турбини за производство на топлоенергия,  чрез модерна когенерация заради отказ от страна на Министерството на околната среда и водите. От ведомството са заявили, че новата технология може да се монтира само след изготвяне на оценка за въздействието върху околната среда. „Такава процедура отнема около година", обясни зам.-кметът по строителство и екология инж. Иван Йонков.

Николов поясни, че в близкия месец дружеството има намерение да монтира по-модерна парна турбина, която има възможност за по-голямо производство на електроенергия, със средствата от продажбата на която да се обезпечат текущите разходи за синьо гориво. Целта е тя да работи до изграждането на новата когенерация.

Митко Киров заяви, че реално община Шумен вече има основания за прекратяване на договора с „Титан" за ТЕЦ-а. „Но какво от това, длъжни сме да изчакаме", каза още той. По думите му, предстои утре кметът Красимир Костов да проведе среща със собственика на холдинга Димитър Борисов. Градоначалникът ще участва и в заседание на Министерски съвет където също ще повдигне въпроса за „Топлофикация"-Шумен.