Типовият договор на НЗОК е изключителен абсурд, според д-р Петко Загорчев
Типовият договор на НЗОК е изключителен абсурд, според д-р Петко Загорчев / netinfo
Председателят на Регионалната лекарска колегия д-р Петко Загорчев, внесе сигнална докладна записка, която бе разгледана от членовете на комисията по „Здравеопазване и социална политика”. Тя е относно типовия договор, публикуван в сайта на НЗОК, съгласно който ще бъдат изготвени индивидуални договори за лечебните заведения за болнична помощ, в които общината е принципал или акционер.  „В този договор са залегнали клаузи, даващи право на РЗОК да променя едностранно параметри и при несъгласие от страна на изпълнителите да прекратява сключените договори без предизвестие. Посочените едностранни решения са в грубо нарушение на Закона за задължителното здравно осигуряване и дават възможност за бъдещи сривове в работата на лечебните заведения” - се казва в докладната. Това е изключителен абсурд, който ще доведе до финансови затруднения и невъзможност да се закупува нова апаратура - каза д-р Загорчев. Той допълни, че в този договор никъде не са записани и правата на лечебните заведения.

Във внесената докладна се предлага правния отдел на общината да изготви становище за законосъобразността на предлаганите договори на лечебните заведения и да се сезира правната комисия към общинския съвет. Д-р Загорчев настоя още да се изиска от РЗОК-Шумен актуална информация за делегирания бюджет за 2008 г. , както и да се изготви анализ за това доколко той е адекватен към нуждите на лечебните заведения за болнична помощ.

По време на заседанието на комисията по „Здравеопазване и социална политика” бе взето решение да се поиска информация от РЗОК за делегирания бюджет на лечебните заведения. „Това ще стане с писмо, в което ще запознаем директора на касата за взетото от комисията решение и ще поискаме тази информация” - заяви председателят на общинския съвет Даниела Русева.