ТЕЦ-Шумен подава топлоенергия със занижени параметри
ТЕЦ-Шумен подава топлоенергия със занижени параметри / netinfo
Занижени са параметрите на подаваната топлоенергия към абонатите на „Топлофикация” - Шумен. Това заяви за Дарик управителят на дружеството инж. Иван Кунев. Причина за това е намаленото подаване на газ.

От сутринта дружеството се подготвя за преминаване към използване на смесено гориво - мазут и газ. Този процес отнема около 12-14 часа , уточни Кунев и допълни, че ако се наложи до 5 часа дружеството вече може да премине на алтернативното гориво.

2800 куб. м./ час е количеството газ, което дружеството получава по принцип, в момента доставката е от 1500 куб.м./час. Към ползването на смесено гориво ТЕЦ-ът може да премине в 20:00 ч. тази вечер, ако е нужно - обясни инж. Кунев. В момента подаваната топлоенергия към абонатите е с температура от 65 градуса, тоест с около 3-4 градуса по-малко от температурата, която се подава по принцип. Около 10 000 са абонатите, които може да бъдат засегнати от евентуално спиране на парното, но ще бъде направено възможното да не се стига до това, увери Кунев.

Запасите от мазут, с които разполага шуменското топлинно дружество ще стигнат за няколко дни. След това снабдяването с мазут може да стане само от държавния резерв. Решение за разблокирането му  може да бъде взето от МС.