Студентка от Шуменския университет ще представя България на Европейската купа по спортно ходене
Студентка от Шуменския университет ще представя България на Европейската купа по спортно ходене / netinfo

Студентката от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски" Радосвета Симеонова е единствената българка, която ще участва на Европейската купа по спортно ходене в Мурсия (Испания) на 17 май. Симеонова ще се състезава на 20 км. Радосвета се подготвя усилено за надпреварата, като ежедневно изминава по 20-25 км. Следващата цел, която си е поставила състезателката, е да подобри най-доброто си време от 1 час и 49 минути.

Радосвета Симеонова е на 21 години от Добрич, има още двама братя, с които са тризнаци. Тя е студентка трети курс в Шуменския университет и изучава „Приложна лигвистика с английски и немски език". Занимава се с лека атлетика от 9 години, а нейни треньори са Николай Янков и Еманоела Радева. Състезателка е на СКЛА „Добруджа 99".

Студентка от Шуменския университет ще представя България на Европейската купа по спортно ходене
netinfo


През последните два месеца Радосвета записа нови две челни класирания в кариерата си. В началото на март лекоатлетката спечели за втора поредна година бронзов медал на 10 км. от международния маратон в Анталия, в който стартираха над 7000 атлети. Симеонова финишира за 40 минути и 15 секунди. След това тя завърши четвърта при жените с време от 1 час и 49 мин. на Балканското първенство на 20 км. в Айвалък (Турция). Така възпитаничката на Шуменския университет постигна най-челно класиране от общо деветима българи, които участваха в различните възрастови групи на състезанието.

Най-големият успех в кариерата на Радосвета Симеонова е бронзов медал от Балканското първенство на 20 км. при жените в Балчик през 2014г. Представяла е България на две световни първенства по спортно ходене на 20 км. - в Русия през 2011г. и в Китай през 2013г. Тя е и шест пъти шампионка на страната при жените. Има златни медали от републикански първенства при девойките младша и старша възрасти на 5 и 10 км. Участвала е на Европейско първенство в Словакия, както и е завършвала в призовата тройка на престижни международни турнири в Сърбия, Турция и други.