Стартира обучение по проект Участието на деца в правни процедури
Стартира обучение по проект Участието на деца в правни процедури / netinfo
Oбучение по проект „Участието на деца в правни процедури” се провежда от днес до 12-ти юни в Конферентната зала на хотел „Замъка” в Шумен. Основен обучител ще бъде г-жа Мария Хамела, експерт от Фондация «Ничии деца», Полша. Проектът е на обща стойност 54 370 евро, от които 48 933 евро са осигурени от Европейския съюз и бюджета на Република България. Партньори по проекта са Съюза на съдиите в България, Фондация „Ничии деца” и Община Шумен.

Участие в обучението ще вземат съдии, прокурори, полицаи и представители на общинска администрация Шумен. Сред обучителните модули са: "Осъществяване на доверителни отношения с дете”, „Достоверност на показанията, дадени от дете, как да подготвим децата за участие в съдебни процедури" и др.

Обучението на магистратите и полицаите цели да повиши професионалния им капацитет за работа с деца и да им помогне да разработят модел за третиране на деца по време на правни процедури, който ще гарантира защитата на детето. Фокусът при обучението на социалните работници и психолозите е върху специфичното прилагане на закрилата на детето в правните процедури, засягащи деца.