дело Хитрино
дело Хитрино / Dariknews.bg, Деян Герговски
В Окръжния съд в Шумен започна делото за влаковата катастрофа в Хитрино от 10 декември 2016 година. Обвиняеми са двамата машинисти, управлявали дерайлиралия влак край Хитрино. Димитър Михнев и Радослав Петков ще отговарят за смъртта на 7 човека и 14 пострадали. Първото заседание на съда по делото бе разпоредително и на него като частни обвинители бяха конституирани всички пострадали и близки на загиналите.

Стилиян Стилиянов
Деница Мичева


Пострадалите са общо 29 - наследници на 7-те загинали и 14 души, ранени от инцидента. Това престъпление е по транспорта, за което се предвижда наказание от 5 до 20 години затвор, обясни Стилиян Стилиянов, който е пресаташе на Шуменския окръжен съд. Според държавното обвинение причина за настъпилото жп произшествие е, че товарният влак се е движил с двойно по-висока от разрешената скорост.

дело Хитрино
Dariknews.bg, Деян Герговски


Това е довело до претоварване и разрушаване на железния път и дерайлиране на част от вагоните. В обвинителния акт е посочено, че машинистът на товарната композиция Димитър Михнев не е изпълнил незабавно, точно и безусловно указанията на сигнала на предупредителния семафор. При навлизане в гарата управлявал влака със скорост 78 км/ч и не намалил скоростта до 40 км/ч.

Преди година: Взривът, който промени Хитрино (СНИМКИ)

Вторият локомотивен машинист Радослав Петков не предприел действия за незабавно спиране на влака, след като Михнев не показал с действия, че управлява безопасно влака.
 
Адвокатите на машинистите поискаха отвод на прокурора Маргарита Георгиева. Те поискаха и връщане на делото за доразглеждане, тъй като не са им били дадени видеозаписи от огледи на дерайлиралите цистерни и локомотив. Съдът обаче отхвърли исканията.
 
На откритото заседание освен двамата обвиняеми присъстваха и много от пострадалите.
 

Стефан Стефанов
dariknews.bg


Стефан Стефанов е един от очевидците на инцидента и помагал на пострадалите още в първите минути след взрива. Очакваме да излезе истината за Хитрино след 401 дена. Дано да има някакво възмездие за хората, каза той. 
 
По същество делото ще започне на 7 март. То ще се гледа по вид съкратена процедура, като няма да бъдат призовавани всички свидетели и вещи лица.
 
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.