/ БТА
Пожарникари гасиха пожари в Шуменско в жилища и сухи треви след небрежност при боравене с огън, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. 

Пожар в сухи треви и храсти в с. Риш е погасен в следобедните часове вчера. Пламъците тръгват след небрежност при боравене с открит огън. Пристигналите на място огнеборци установяват, че гори голяма площ между улиците „Мир“ и „Кирил и Методий“ в селото. Пламъците обхващат изоставени дворове. Пожарът е локализиран на около 100 м от сградата на училището и погасен от екип на пожарната в Смядово с 2,5 тона вода. В ликвидирането му се включват и шестима жители на селото с тупалки и лопати.

Съобщение, че гори покрив на къща на ул. „Лазар Рачев“ във Велики Преслав, е подаден вчера в 13:27 часа. Към адреса е насочен екип на пожарната в града. Пламъците тръгват след оставен без надзор котлон. Унищожени са около 20 кв.м. покривна конструкция, мебели, гаражна врата, опушени са около 10 кв.м. стени. Пожарът е ликвидиран с четири тона вода. Спасени от опожаряване са две сгради и лек автомобил.

Малко след 15:30 часа вчера е ликвидиран пожар и в двор на къща в село Браничево. В пламъците, които тръгват след небрежност при боравене с открит огън, са унищожени четири куб.м. дърва за огрев.

Пожарът е ликвидиран с помощта на три тона вода. Спасени от опожаряване са две къщи.

В 19:33 часа вчера е приет сигнал за пожар в жилище на бул. „Симеон Велики“ в Шумен. Към адреса е пратен екип на пожарната в града. На място огнеборците установяват да гори кухненски аспиратор, след късо съединение. Пламъците са погасени. Аспираторът е унищожен, опушени са около 100 кв.м. стени в жилището.

Общо 134 пожара са гасили служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) през изминалото денонощие, съобщиха по-рано от службата на своя уеб сайт. При пожарите няма загинали и пострадали.
Станимир Савов/БТА