Филхармония Шумен
Филхармония Шумен / Симфониета Шумен
Тържественото откриване на 65-ия творчески сезон на Симфониета – Шумен ще се състои на 11 октомври /петък/ от 19:05 часа в концертна зала „Проф. Венета Вичева“. Под диригентската палка на Станислав Ушев ще прозвучат мащабни, внушителни произведения – празничните фанфари от финала на увертюрата „1812“ и Концерт за пиано и оркестър № 1 от Пьотр Чайковски, както и Симфония № 9 „Из Новия свят“ от чешкия композитор Антонин Дворжак, който умело преплита в творбата си оригинални индиански, афро-американски  и славянски мотиви. Солист на концерта по повод откриването на творчески сезон 2019/2020 ще бъде пианистката с впечатляваща кариера в Европа и по света – Пламена Мангова.

ПЛАМЕНА МАНГОВА печели втора награда на конкурса „Кралица Елизабет“ през 2007 г. Учи пиано при Марина Капацинская в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София и при Дмитрий Башкиров във Висшето училище за музика „Кралица София“ в Мадрид. Тя е лауреат на още престижни международни конкурси в Сантандер, Флоренция и Франция.

Пламена концертира с водещи оркестри като Ротердамската филхармония, Оркестъра на Френското радио, Националния оркестър на Белгия, Европейския младежки камерен оркестър, Филхармонията на БиБиСи, Оркестъра на RAI Торино, Московския симфоничен оркестър „Чайковски“, Английския камерен оркестър, Симфоничния оркестър на БНР, Филхармонията на Люксембург, Оркестъра на Санкт Петербург, Оркестъра на MDR Лайпциг, Симфоничния оркестър на Тайпе, Камерната филхармония на Холандското радио, Токийската филхармония, Оркестъра на фестивала във Вербие.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.