Шуменският екарисаж обезврежда животински трупове без да има договор с БАБХ
Шуменският екарисаж обезврежда животински трупове без да има договор с БАБХ / снимка: Дарик-Шумен, архив

Шуменският екарисаж обезврежда животински трупове без да има договор с Българската агенцията по безопасност на храните, съответно без услугата да се заплаща, стана ясно по време на днешното заседание на Областната епизоотична комисия. Договорът е изтекъл през април и от тогава екарисажът в Шумен и този във Варна реално изпълняват услугата на добра воля.

На днешното заседание стана ясно още, че са водени преговори между Агенцията и двете дружества и вероятно договорите ще бъдат подновени днес или утре.

Ако това не стане обезвреждането на умрелите животни и животинските продукти ще се осъществява по силата на Наредба 22, която гласи, че труповете следва да се депонират, заравят в ями или изгарят. Организацията за тази дейност трябва да бъде извършената от общините и кметствата по места, но най-вероятно до това няма да се стигне, ако договорите бъдат подписани до края на седмицата.

По време на комисията стана ясно още, че общините нямат готовност да изпълняват това си задължения, тъй като дори не са сформирани съответните комисии, които трябва да работят по проблема при нужда.