Шумен отбеляза Освобождението на града и рождението на Апостола (СНИМКИ)

Церемонията се състоя пред паметника на Васил Левски.
Церемонията се състоя пред паметника на Васил Левски. / dariknews.bg
С молебен за здраве и благоденствие и полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски Шумен отбеляза 141 години от освобождението на града и 182 години от рождението на Апостола на свободата.

Пред паметника на Васил Левски започва ритуалът по полагане на венци и цветя по повод годишнината от рождението на Апостола.

Церемонията се състоя пред паметника на Васил Левски.
dariknews.bg


Преди това в храм „Свето Възнесение Господне“ беотслужена панихида за загиналите и молебен за здраве и благоденствие.

Венци и цветя бяха поднесени и пред паметници и паметни плочи, свързани с освобождението на Шумен - пред паметника на капитан Колесников, паметника на генерал Мадатов и паметника на погребаните руски воини.

През XIX век Шумен е с първостепенна важност в Османската империя. Затова и в навечерието на Руско-турската война от 1877-1878 г., турското командване съсредоточава своите главни сили в крепостния четириъгълник Русе – Силистра – Варна – Шумен. 


Шумен към онзи момент е доста укрепена цитадела на четириъгълника. Затова в плановете на ген. Обручев не се включава щурмуване на тази крепост. Включва се сдържане на силите в този участък и когато падат Русе и Силистра, той остава единствената крепост и Варна, казва военният историк Мишо Йорданов.

Церемонията се състоя пред паметника на Васил Левски.
dariknews.bg


Около Шумен има изградена редица военни укрепления, което кара специалистите да смятат, че градът е непревземаем. Той обаче е освободен без да се пролее кръв. А за свободата му са водени тежки проговори почти 5 месеца след края на войната. Така се стига до 18 юли 1878, когато дивизията на ген. Белокопитов влиза тържествено в града.

Фазлъ Паша е знаел, че по ранг той превъзхожда Белокопитов, т.е. Корпусен командир не може да сдаде властта на по-малък от него. Затова на следващия ден – на 19 юли в града има генерал Вановски, който командва северния отряд на руската армия и като равни по длъжности властта в Шумен се сдава, обяснява Мишо Йорданов.

Церемонията се състоя пред паметника на Васил Левски.
dariknews.bg


В 18.30 часа в НЧ „Добри Войников-1856“ ще се състои концерт на вокалната група “Victory” от побратимения руски град Подолск.

В 19.00 часа пред Регионалния исторически музей ще бъдат показани народни занаяти и старинни накити и колани. В същия час пред музея ще започне и възстановка на събитията от освобождението на Шумен.