Шумен и Адапазаръ кандидатстват съвместно с екопроект
Шумен и Адапазаръ кандидатстват съвместно с екопроект / netinfo
Община Шумен кандидатства съвместно с турската община Адапазаръ с проект за опазване на околната среда. Целта е да се повиши осведомеността, знанията и да се обменят добри практики между двете общински администрации, бизнеса и неправителствените организации в областта на околната среда.

С разработения проект община Шумен кандидатства по Грантова схема, която подкрепя създаването на устойчиво сътрудничество и диалог между общини от страни - членки на Европейския съюз и Турция. Шумен и Адапазаръ могат да спечелят между 50 000 и 250 000 евро. Продължителността на проекта е 12 месеца.

Ако проекта бъде одобрен и финансиран, община Шумен ще презентира практиките си в областта на опазване на околната среда - пречиствателната станция за отпадни води, депото за твърди битови отпадъци и разделното сметосъбиране, което прилага в различни обекти по спечели 15 проекта. Ще се търсят възможности за съхраняване на природните дадености на резерватите “Мадара”, “Шуменска крепост” и “Букака”.

Предстои през следващата седмица проектът да бъде изпратен в Европейската комисия. Конкретни срокове за разглеждането му не са посочени.