Ще обучават ромски ученици чрез проект по ФАР
Ще обучават ромски ученици чрез проект по ФАР / netinfo
Шуменска област е една от десетте подбрани пилотни административни области, в която ще стартира проект по програма ФАР - „Подобряване на състоянието и интеграция на малцинствени групи в неравностойно положение със специален фокус върху ромите”. Със съдействието на Областния съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси, училищата в Тодор Икономово и Върбица са включени за изпълнение на проекта.

Основна цел е да се подпомогне образователната интеграция на ромите, за да се изпълнят приоритетите, заложени в Рамковата програма за равноправно интегриране на ромите в българското общество и Стратегията за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства. Продължителността на проекта е до 29 май 2009 г. До 25 септември ще се приемат документите на желаещите за включване в безплатни курсове за подготовка за кандидатстване след 7 или 8 клас в гимназиална степен на средно образование в гимназии, профилирани гимназии и др. Успехът на желаещите, съответно от 6 или 7 клас от учебната 2007-2008г., трябва да бъде нe по-нисък от Добър 3.50 и трябва да имат съгласието и подкрепата на родителите си/настойниците за включване в подготвителните курсове.

Сред основни дейности заложени в проекта са:

1. Провеждане на квалификационни курсове за най-малко 100 подбрани гимназиални учители за работа в мултикултурна среда.

2. Насърчаване на най-малко 100 ромски ученици с начално образование от 6-ти/7-ми клас да продължат образованието си в гимназии.

3. Мотивиране на родители на ромски ученици да активизират/повишат родителската си подкрепа за образователния напредък на своите деца за продължаване на образованието след успешно завършване на начално средищно училище и др.

След приключване на проекта се очаква увеличаване на броя на ученици от етническите малцинства, които да посещават средищните училища, както и наличието на обучени учители от етнически смесени средищни училища в селски региони, които да ползват материали и програми за интеркултурно образование, разработени по линия на предишни проекти по програма ФАР и други проекти, одобрени от МОН.

Документи могат да се подават на адрес - София 1000, ул. Хан Аспарух 46, ет. 1, ап. 1, Human Dynamics, за конкурса: “Безплатни подготвителни курсове за ученици след 7/8 клас”; тел. 02 989 42 41; 02 986 34 96 и на e-mail: roma.student@mbox.contact.bg.