Това не е първият път, в който всички в селото се обединяват.
Това не е първият път, в който всички в селото се обединяват. / dariknews.bg
Християни и мюсюлмани заедно събират средства
Християни и мюсюлмани се обединиха около градеж на черква. Преди година бе направена първата копка на храм „Свети Димитър“ в шуменското село Вехтово.

А парите бяха събрани помежду жителите на селото, независимо дали християнството е тяхна религия. Днес те се надява да успеят да завършат храма.

Новият храм е на груб строеж.
dariknews.bg


Новият храм във Вехтово бе издигнат точно пред сега действащата черква „Св. Димитър“. Която ако не впечатлява с архитектура, то определно го прави с историята си.

Сградата е над 80 години, доколкото знам от моя дядо. Било е кръчма, пивница наречено. Дуло има кладенец, дето са изстудявали бирата. На всички села правят сборове, събор. Хората понеже няма църква – не може да има и сбор. И будни хора от селото – моят дядо, дядо Цаньо, Иван, Тончо – решават да ликвидират кръчмата и да направят църква, обяснява Дешка Илиева. 

Повече от 50 години сериозен ремонт няма. Има обаче мечта – селото да има истинска черква – с камбанария.

Това не е първият път, в който всички в селото се обединяват.
dariknews.bg


За да има нова църква във Вехтово, християни и мюсюлмани обединяват своите усилия.

Преди години цялото в селото си подали ръка и за другия храм. Така ремонтирали джамията.

Те помогнаха с пари и от Шумен отпуснаха и тия хора помогнаха. И те идват на джамията – Тенка да е, кака Милица да е – идват. Посещават, ако имаме нещо. И ние идваме тука, както джамията и също църквата – еднакво за нас и за тях. Господ да помогне, нека да има и църква селото, казва Шабан Неджибов, който е председател на джамийското настоятелство.

Това не е първият път, в който всички в селото се обединяват.
dariknews.bg


Кметицата на Вехтово Перихан Хюлмиева обяснява, че имало и по-големи дарители, но много помагат и хората в селото, събират кой по 5, кой по 10 лева.

Дешка Илиева обяснява, че така са събрани пари да се направи грубият строеж.

Сега обаче ни трябват да си направим покрива и самият пълнеж на това, казва тя и допълва, е в сметката за църквата има 10 000 лева. Нужни са още толкова.

Това не е първият път, в който всички в селото се обединяват.
dariknews.bg


Всички в селото се надяват да се намери дарител и да успеят да довършат храма, и на следващия Димитровден да направят голям събор на поляната пред черквата.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.