Само 92 000 лв. от парите за ромската програма могат да се търсят чрез съд, смятат от ГЕРБ-Шумен
Само 92 000 лв. от парите за ромската програма могат да се търсят чрез съд, смятат от ГЕРБ-Шумен / netinfo

Само 92 000 лв. от парите за преасфалтиране на улици в Шумен по така наречената „Ромска програма" могат да бъдат търсени по съдебен ред. Това съобщи на пресконференция по-рано днес Светозар Петков - общински съветник от ГЕРБ-Шумен. По думите му, за останалата част от сумата по програмата, която е в общ размер на около 589 000 лв. Петков допълни, че за останалата сума няма договори, а само твърдения, че от регионалното министерство са признали за задълженията.

По време на пресконференцията представителите на ГЕРБ-Шумен остро критикуваха и приетия по време на вчерашната общинска сесия Бюджет 2013 на Шумен. Според финансистът Христо Дечев този бюджет крие рискове и няма никакви резерви. „Ако не се изпълни програмата за приходи общината няма как да реагира при непредвидени обстоятелства", поясни той. По думите му, няма изготвен и сценарий за действие при неблагоприятно развитие на финансовата обстановка през годината. Дечев отбеляза и факта, че в тазгодишния бюджет има и ръст на плащанията по кредити.

Лидерът на шуменската структура на ГЕРБ и председател на групата общински съветници в местния парламент проф. Добрин Добрев заяви, че в този бюджет няма нищо за икономии и оптимизация. Той критикува и размерът на представителни разходи.

„Един продънен бюджет 38 000 лв. за софри, просто няма морал в това нещо", подчерта проф. Добрев. По думите му, в бюджета има възможности за икономии от разходи, свързани със заплащане на хора, които са на щат в общината и спокойно могат да бъдат прехвърлени в общинските предприятия и дружества. „Същевременно всички предприятия и дружества изкуствено бяха вкарани в дългове", допълни лидерът на ГЕРБ-Шумен.