РИМ-Шумен с две гостуващи съкровища
РИМ-Шумен с две гостуващи съкровища / netinfo

Две гостуващи съкровища представя Регионалният исторически музей на своите гости от днес.

В зала „Съкровищница" са изложени златните накити на жрицата Лесескепра от II-I в. пр. Хр. Комплектът е открит през 1975 г. в надгробна могила край гр. Поморие и се състои от два чифта различни обеци, огърлица-лента, листа от венец и други дребни мъниста, част от разпаднал се наниз. При изработката им са използвани всички декоративни похвати на античното ювелирно изкуство - репусе (изчукване на златен лист от обратната страна с щемпел за направата на релефни изображения), различни видове филигран, гранулация и инкрустация на полускъпоценни камъни, а лентата на огърлицата е изработена чрез техниката на „двойно преплетените халки". От особен интерес са и обеците - единият чифт завършва със стъклена амфоровидна висулка, а другият - с фигури на седнал сфинкс, върху който е поставен ажурен надпис с името на жрицата.

До края на месец септември, в същата зала, ще бъде експонирана изложбата „Споменът за Велика България", която представя част от съкровището от Малая Перешчепина. Открито е случайно през 1912 г. недалеч от украинското село, името на което получава. Състои се от близо 800 златни и сребърни предмети с общо тегло 75 кг. Оригиналът му е експониран в Ермитажа в Санкт Петербург. В Шумен ще бъде показана част от съкровището (копие на 9 предмета), включваща сребърни пръстени-печати с монограми, владетелски златен жезъл, златен рог - символ на върховната власт, позлатени части от коланни гарнитури, съдове с позлата. По-късно този месец ще бъде представена и съпътстваща постерна изложба на част от останалите находки, намерени при Малая Перешчепина, изработена с целево финансиране от Министерството на културата.

Като част от изложбата е включен и сребърният орел от съкровището при с. Вознесенка от VII-VIII век. Открито е също случайно през 1930 г. и се състои от златни, сребърни, позлатени и железни предмети, сред които коланни обкови, въоръжение и снаряжение. Фигурата на орела е увенчавала върха на пленен от българите византийски щандарт. Оригиналът се съхранява в Запорожския областен краеведчески музей, Украйна.

В края на лятото, по предварителни договорености с НИМ, изложбата „Споменът за Велика България" ще гостува и в друг обект от системата на РИМ - Шумен - НИАР „Плиска".