Разследват Петър Атанасов за три престъпления
Разследват Петър Атанасов за три престъпления / Dariknews.bg - Невена Николова

Независимият общински съветник Петър Атанасов, който беше задържан във вторник, е разследван за три престъпления, това съобщи окръжният прокурор на Шумен Ася Петрова.

Срещу него има образувани три досъдебни производства, едно от тях е от 2008 година за укриване на данъчни задължения, в размер на около 80 000 лв. Второто досъдебно производство срещу Атанасов е от 30 юли тази година, което е свързано с представяне на неверни сведения, с цел получаване на средства от еврофондове и кредити.  Той представил 4 удостоверения пред държавен фонд „Земеделие", с които декларирал, че няма данъчни задължения. Чрез използването на тези документи Атанасов е получил и усвоил близо 80 000 лв. При направените справки в приходната администрация обаче станало ясно, че със същите номера са издавани удостоверителни документи, но в тях е записано, че Атанасов и фирмите, които управлява имат данъчни задължения.  

Третото досъдебно производство срещу Атанасов е за изнудване. Той заедно със двама свои служители, съответно на 39 и 47 години, принудил със сила счетоводител във фирмата му да подпише запис на заповед на стойност 163 000 лв, с която той се задължава безусловно да изплати тази сума на фирмата на Атанасов. Тримата заплашили счетоводителя, че ако не свидетелства по определен от тях начин по едно от досъдебните произвства срещу Атанасов ще му бъде предявена записната заповед и той ще трябва да изплати сумата. Днес стана ясно, че 52-годишният счетоводител работи във фирмата на Атанасов от 2003 година. Преди 10 дни той споделил със свои колеги, че е бил сплашван от Атанасов да излъже разследващите по образуваното срещу общинския съветник досъдебно производство.

Делото за изнудване е в Окръжна прокуратура -Шумен, съобщи прокурор Ася Петрова. Единият от обвиняемите 39-годишния А.Г е извършил деянието в условията на опасен рецидив. Той е криминално проявен, осъждан за кражби, грабежи и хулиганство. Предстои прокуратурата да поиска постоянно задържане за независимия общински съветник Петър Атанасов и двамата му служители.

 „Съществува реална опасност да се осуети разкриването на обективната истина ако не бъде взета тази мярка за неотклонение", заяви прокурор Петрова.

Разследват Петър Атанасов за три престъпления
netinfo