/ БТА
Окръжният съд в Шумен разреши за екстрадиция на мъж от Каспичан, област Шумен, във Франция. С това се потвърждава и наложената мярка „Задържане под стража“ до фактическото предаване. Това съобщиха от пресцентъра на съда.

Делото е образувано по повод европейска заповед за арест издадена въз основа на заповед за арест от 13 октомври 2020 г. от съдия-следовател към Окръжен съд-Бове във Франция по отношение на българския гражданин Иван Х. заедно с искане за задържане и предаване на лицето на съответните френски органи.

Европейската заповед за арест е издадена във връзка с провеждано на територията на Франция разследване за деяние извършено на 21 януари 2020 г. Според информация на френските власти на същата дата около 22.00 часа 3 лица намиращи се в 2 превозни средства умишлено се сблъскват и обездвижват превозното средство на жертвата, която се прибирала към дома си. Докато пострадалото лице разглеждало щетите, причинени на превозното му средство, са му били нанесени удари и ритници от страна на извършителите. Последвало завързване на ръцете и опит да го качат в багажника на колата му.

Задържаха обявен за общодържавно издирване мъж, с обвинение от френски съд за отвличане

Междувременно полицията била уведомена от свидетел. На място пристигнали полицейски екипи, но извършителите избягали с автомобила на жертвата и самият него, като успели да избегнат и организирана проверка на кръгово движение. Правоохранителните органи използвали и система за принудително спиране на превозни средства на пътя с цел да спрат преследваното превозно средство, но неуспешно. По-късно полицията установила автомобила и освободила пострадалия. Започнало е полицейско разследване в хода на което Иван Х. бил идентифициран като един от тримата извършители.

Гореописаните действия на извършителите съгласно френското законодателство се квалифицират в няколко престъпления – задържане, отвличане и противозаконно лишаване от свобода; нанесено насилие в съдружие с последваща неработоспособност; кражба в съдружие и отказа от страна шофиращ превозно средство да се подчини на призоваване за спиране.

За да постанови решението си Шуменския окръжен съд приема, че е налице двойна наказуемост за описаните в заповедта престъпления, като техните аналогични такива в НК на България - отвличане и противозаконно лишаване от свобод; средна телесна повреда извършена в условията на съизвършителство; кражба в условията на съизвършителство; противозаконно пречене на орган на власт да изпълни задълженията си по служба, допълват още от съда.

Налице според съда са условията за изпълнение на депозиранато искане за предаване на лицето Иван Х.

Решението на съда подлежи на обжалване в 5 дневен срок от обяваването му, след което се задейства процедурата за фактическото предаване на лицето на френските съдебни власти.