Фестивал на етносите
Фестивал на етносите / Dariknews.bg, архив
Фестивал на етносите
94028
Фестивал на етносите
  • Фестивал на етносите
В търговищкото село Вардун днес ще се проведе първото издание на Национален фолклорен фестивал на етносите в България. Заявки за участие са подали повече от 20 състави и групи, представители на четирите етнически групи, които са най-широко представени у нас.

В празника на духа и самобитността ще участват българи, турци, роми и българомохамедани. 19 състава, 16 индивидуални изпълнителя и 3 дуета, вече са заявили своето участие. Сред тях са представители на читалищата от община Търговище и от село Добротица, община Антоново. Ще се включат ученици от II СУ „Проф. Никола Маринов” в Търговище и основното училище в село Беломорци, Омуртаг.
Участниците ще бъдат оценявани в различни групи. Жури в първото издание на фолклорния фестивал са хореографите Светла и Стамен Стаменови и председателят на ромска фондация „Искра” -Ферги Каракашев.

Домакините от село Вардун извън конкурсната програма ще участват с два състава - единият за ромски фолклор, а другият - за български народни танци. И двата състава, са съставени само от ромски деца. 

По статут фестивалът ще се провежда през 3 години. Организаторите си поставят за цел да популяризират дейността на културните институции в страната, предоставяйки възможност за изява на самодейци от всички възрастови групи и от всички населени места в България.