Проверяват три язовира в областите Шумен и Търговище
Проверяват три язовира в областите Шумен и Търговище / снимка:Дарик-Шумен

Три язовира на територията на областите Шумен и Търговище ще бъдат проверени за незаконни постройки, неправомерно подаване на вода и евентуални източници на замърсяване. Това съобщиха за Дарик от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Шумен. През следващите две седмици проверени ще бъдат язовирите „Тича", който е на територията на област Шумен, „Съединение" и „Ястребино", които са в Търговищко. Проверките ще са съвместни между представители на Регионалните инспекции по околна среда и води, Басейновите дирекции и РДНСК с участието на Общинските администрации и клоновете на „Напоителни системи". Те ще се извършат съгласно заповед на министрите на околната среда и водите и регионалното развитие и благоустройство.

Проверките ще бъдат комплексни и ще включват начините на водоползване, заустването на отпадъчните води, замърсяването с отпадъци, спазване на условията в издадените разрешителни, законността на сградите, спазване забраните в санитарно-охранителните зони, платените такси и др. Ръководител на проверката - координатор за района на РИОСВ-Шумен е инж. Лидия Кунева - директор на екоинспекцията. Акцията ще се осъществи на два етапа, по предварително изготвен план, като ще приключи през месец април догодина.

Целта е подобряване качеството на водите на комплексните и значими язовири и ликвидиране на замърсяването с непречистени води от обектите, разположени в близост, както и предотвратяване на последствията от извършени незаконни строежи, строежи с нарушения и с незаконосъобразно ползване.

Резултатите от проверките ще бъдат обобщени в доклад до министъра на околната среда и водите и министъра на регионалното развитие и благоустройството.