/ Thinkstock/Getty Images
Протести на лекари в Омуртаг
95917
Протести на лекари в Омуртаг
  • Протести на лекари в Омуртаг
Служители на общинските болници в Омуртаг и Попово организираха протести, с които се включиха в Националния протест на Сдружението на общински болници в България. Те бяха подкрепени и от десетки граждани, съпричастни с участта на здравните заведения.

Според изпълнителния директор на МБАЛ-"Омуртаг" д-р Христо Желев, една от главните причини за недоимъка на общинските болници е остарялото остойностяване на клиничните пътеки. 

Дават допълнително 28 млн. лева за общинските болници

Цената на пътеките не е обновявана от 2007 година, когато минималната заплата е била 180 лева. А същевременно с това, болницата в Омуртаг обслужва население от над 40 000 души, които са жители на четирите общини Омуртаг, Котел, Върбица и Антоново.

„Удовлетвореността ни би дошла само тогава, когато има конкретни действия от другата страна. Иначе става като в поговорката „Кучетата си лаят, керванът си върви”, казва д-р Христо Желев.

Според него, „проблем се явява ежегодното увеличаване на минималната работна заплата, която убива всичко. В момента разлика в заплащането на санитар и на сестра няма, въпреки усилията ни.

Общински болници в страната започват протести

Но е много трудно да се каже какво всъщност получават медицинските сестри, тъй като те работят по съвместителство на две или три места, за да си докарат нетно заплащане от 600-700 лева. Като в крайна сметка те се прибират вкъщи с по 450 до 500-550 лв. заплата”.

Д-р Желев заяви още, че ако сега Здравната каса не реагира на исканията на общинските болници, ще започнат редица рестриктивни мерки – „намаляване на помощен персонал, съкращаване на работно време и други в рамките на закона, като единствената ни цел е да може да функционира болницата с наличните пари”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.