Предстои Девети общински фестивал на народното творчество за деца в Търговище
Предстои Девети общински фестивал на народното творчество за деца в Търговище / Диляна Стойчева
В подготовка е Деветият общински фестивал на народното творчество за деца в Търговище, който ще се състои на 25 април. Над 750 са участниците, които ще се представят във фестивала. Те са на възраст от 5 до 18 г. Освен от града, заявки са подадени и от 15 села на общината.

Тази година Центърът за работа с деца реализира този вече традиционен форум по проект “Толерантност и уважение към етническите различия чрез изкуство”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.

Участниците са разделени в четири възрастови групи – детска градина, начален, среден и горен курс. Ще има индивидуални и колективни изпълнения. Петчленно жури ще оценява всяко представяне по следните критерии – атрактивност на номера по време на дефилето, традиционна интерпретация на фолклора на етносите, точно представяне на фолклорните елементи и артистичност.

Дефилето в централната градска част започва в 9.30 ч. Откриването на фестивала ще бъде пред сградата на общинска администрация, след него започва състезателната част на открито. Веднага след нея, в 10.30ч. са изпълненията на сцената на Драматичния театър. След конкурсната част и раздаването на наградите е предвиден семинар за ръководителите на тема “Фолклорът – начин за укрепване и развитие на междуетническите отношения”.