Предлагат въвеждане на синя зона за паркиране в Шумен
Предлагат въвеждане на синя зона за паркиране в Шумен / cнимкa: Дарик-Шумен

Община Шумен предлага въвеждане на „синя зона" за паркиране в града. Това ще стане в промени в Наредбата за организацията на автомобилното и пешеходно движение на територията на Община Шумен.

„С постоянното увеличаване на броя на новорегистрираните автомобили и интензивността на движението на територията на Шумен е необходимо в наредбата да бъдат включени текстове, които да гарантират изпълнението на утвърдената организация на движение и спазването на реда за паркиране на определените за това места", се казва в проектопредложението, публикувано на сайта на администрацията.

Според него, за да се осигури максимално ефективно използване на паркоместата в централната част на града, които са ограничени, трябва да се определи зона за предложението е да бъде определена зона за кратковременно платено паркиране - т. нар. „синя зона". В нея ще може да се паркира за време от 30 минути до 3 часа, като се въведе SMS-заплащане и се регламентира ползването на технически средства за принудително задържане, тип "скоба", както и на репатриращ автомобил - „паяк".

Необходимите средства за проектиране на „синята зона" ще бъдат компенсирани с повишения контрол и повечето приходи от заплащане за паркомясто. В предложението на Община Шумен не са посочени цени за това - колко ще струва паркирането на територията на „синята зона".