Пращат проби от млякото със сода каустик в Националната референтна лаборатория
Пращат проби от млякото със сода каустик в Националната референтна лаборатория / netinfo
Проба от кофичката кисело мляко, в която изследвания на РВМС-Разград откри сода каустик, ще бъде изпратена в Националната референтна лаборатория в София – съобщи шефът на институцията д-р Ибрахим Яхов. Днес той се е срещнал със собственика на фирмата, производител на кисело мляко. Юсуф Якубов разговарял и с родителите на Олег – детето, което бе прието в болница след консумация на продукта с марка “Искра”.

Общо 6 проби изпращаме в Национална референтна лаборатория – обясни д-р Яхов. 5 са от неразпечатани кофички кисело мляко, шестата е тази, от която е пил малкия Олег. Шефът на РВМС обясни, че в Разград няма методология, която да определи точно какво е съдържанието на опасната кофичка. Резултатите сочели 12,85 вместо нормалната киселинност от рH 4, което означава, че в млякото има основа, предположението е, че е натриева, заради използването на сода каустик в дезинфекцията на съоръженията в млекопроизводството. Яхов е показал на собственика на фирмата-производител Юсуф Якубов протокола от извършените изследвания, той не ги е оспорил пред него.

По-рано днес Якубов е посетил и дома на пострадалото дете. Обяснил им, че е невъзможно веществото да е попаднало в кофичката по време на производствения процес във фирмата. Бащата – Олег Кръстев – обаче очаква официалните резултати от изследванията и смята, че отговорното лице трябва да понесе последствията от действията си.

Детето, което е на две години и половина, днес бе изписано от разградската болница - съобщи директорът на лечебното заведение д-р Ангелина Миткова. Състоянието му е стабилно, възпалителният процес в хранопровода и трахеята е овладян – обясни тя. Още следващата седмица на момченцето ще бъде извършен контролен преглед, за да се проследи състоянието му.