Полицията ще съдейства за издаване на лични документи и удостоверения за изборния ден
Полицията ще съдейства за издаване на лични документи и удостоверения за изборния ден / netinfo

Звената „Български документи за самоличност" при ОД на МВР-Шумен ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в изборния ден - 12 май.

Създадена е необходимата организация гражданите, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи, защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. От полицията допълват че, в зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден или унищожен документ за самоличност.

При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 10 май, по искане на гражданите ще им бъде издавано необходимото удостоверение, с което да гласуват. За издаване на удостоверение гражданите лично подават искане в полицията до 11 май от 08.30 ч. до 17.30 ч. и на 12 май от 08.00 ч. до 17.00 ч.

Удостоверенията за упражняване правото на глас в изборния ден се издават само след подаване на заявление за издаване на лична карта и след цифрово заснемане на лицето на заявителя. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

Удостоветението служи само пред Секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден на 12 май.