Показват в изложба част от подаръците на Тодор Живков

Показват в изложба част от подаръците на Тодор Живков
Показват в изложба част от подаръците на Тодор Живков / РИМ-Шумен

Изложба „Отминало настояще", която включва подаръци на Тодор Живков, получавани от него в качеството му на държавен глава на България в продължение на повече от три десетилетия ще бъде експонирана в Мраморното фоайе на Регионалния исторически музей в Шумен на 18 септември.

Колекцията включва картини, сувенири, статуетки, маски, произведения на изкуството и народните занаяти, макети на известни недвижими културни ценности, копия на антични предмети на народите от Африка - Мозамбик, Судан, Танзания, Етиопия, Гана, Замбия, Нигерия, Либия, Зимбабве; от Близкия и Далечен изток - Израел, Кувейт, Ирак, Йемен, Китай, Япония, Монголия, Корея, Лаос, Индия, Шри Ланка; от Европа - България, Испания, Гърция, Кипър, Румъния, Полша, Германия, Австрия, Чехия, Англия, Холандия, Франция, Унгария, Малта, Сан Марино, от бившия СССР (Русия, Узбекистан, Грузия); от Австралия; от САЩ, от Латинска Америка - Колумбия, Куба, Никарагуа, Чили, Еквадор, Перу, от близки и далечни страни от цял свят. Подарявани са от държавни и правителствени делегации и международни организации.

Експонатите са произведения от кристал, слонова кост, порцелан, желязо, мед, сребро, позлата, дърво, кожа, копия на уникати, инкрустирани със скъпоценни камъни, предмети, носещи белезите на националната и културна идентичност на всяка една нация.Подаръците са свидетелство за широките дипломатически, икономически и културни взаимоотношения на България с останалия свят.

Временната изложба се организира с любезното съдействие на Исторически музей - Правец. Тя ще бъде експонирана в Шумен до 25 септември.