Подписаха нов колективен трудов договор за работещите в образованието
Подписаха нов колективен трудов договор за работещите в образованието / Дарик-Шумен

Нов колективен трудов договор за работещите в сферата на образованието подписаха кметът на Шумен Красимир Костов и представители на учителските синдикати. Контрактът ще е валиден за срок от 2 години, а до подписването му се стига, след като сега действащия изтича в края на месеца.

Условията в договора са в унисон с националното споразумение, което е в сила от началото на месец септември 2014 г., поясни зам.-кметът по образование и култура на Шумен Живка Тонева. По думите й, приоритет в договора е повишаването на квалификацията и професионалното развитие на преподавателите. „Целта е нивото да е такова, че да няма изостанали учители", подчерта зам.-кметът.

Новостите в КТД са задължението на директорите на учебни заведения за изплащане на допълнително материално възнаграждение на учителите - 3 пъти годишно, при евентуални съкращения работодателя трябва да оповести бройката и позициите. „за първи път допълнителни възнаграждения ще има и за преподавателите, които обучават деца със специални образователни потребности", поясни още Живка Тонева. Тя допълни, че в новия договор е записано, че храна, на стойност 2 лв. на ден ще бъде осигурявана и на непедагогическия персонал в учебните заведения.

Кметът на Шумен Красимир Костов заяви, че взаимоотношенията на администрацията и учителите показват, колко добре се изпълняват ангажиментите в сферата на образованието. „Общината винаги е поддържала добри взаимоотношения, считам че новият договор надгражда постигнатите договорки", каза още градоначалникът. Той подчерта, че Общината отново ще дофинансира дейностите в сектор образование с около 250 000 лв.