По-малко деца в забавачниците в Търговище
По-малко деца в забавачниците в Търговище / Борислав Курдов, архив
По-малко деца в забавачниците в Търговище
60309
По-малко деца в забавачниците в Търговище
  • По-малко деца в забавачниците в Търговище

Вече е ясно колко деца ще бъдат приети в първа група на общинските детски градини в Търговище за учебната 2013/2014 г. Точният им брой е 288, като те ще се обучават в 12 групи на десет детски градини и обединеното детско заведение „Пчелица". През настоящата година възпитаници на забавачниците в града са 326.

В Търговище единствено ръководството на ЦДГ „Слънце" е разкрило две групи за най-малките, всички останали имат само по една, в която могат да бъдат вписани до 24 деца. Тук е мястото да отбележим, че за настоящата учебна година бяха сформирани повече групи, в които се обучават малчугани. Общо 14 групи работят с най-малките в Търговище, като броят на децата е 326. От местната управа съобщават, че е нямало желаещи за първа група на забавачниците, които да са останали извън списъците с одобрени. И допълват, че като цяло за община Търговище броят на най-малките в градините в момента е 463.

Заявления за първа група за учебната 2013/2014 г. се подават от 1 февруари до 15 април т.г. А приемът на документите става от директора на забавачницата или от упълномощено със заповед лице. Обявяването на приетите деца ще стане на 19 април, а родителите трябва да запишат малчуганите в срок до 15 май. При наличие на свободни места приемът ще продължава до запълването на групите. От местната администрация съобщават още, че постъпването на новоприетите деца в детската градина ще стане не по-късно от 15 септември. А тези, които не постъпят в забавачницата по неуважителни причини, ще бъдат отписани, а местата им ще бъдат запълнени от следващите по списък деца.

Предимство при постъпване в детска градина имат децата, с родител инвалид; които са трето или следващо дете в семейството; които са сираци или с един родител.