Пет населени места в Търговищка област страдат от безводие
Пет населени места в Търговищка област страдат от безводие / Dariknews.bg, архив

За поредна година през лятото жителите на някои от селата в Търговищка област са принудени да търпят наложен воден режим. Причина за това главно е недостигът на живителната течност във водоизточниците.
От „ВиК"-дружеството информират, че в община Търговище без редовно водоподаване са селата Овчарово, Пайдушко и Божурка. В последните две вода по чешмите потича от 7 до 10 часа и от 16 до 22 часа. Режимът тук е въведен със срок „до осигуряване на средства за изпълнение на СМР за реконструкция на водопроводната мрежа". Причина за въвеждането на режима е компрометирана вътрешна водопроводна мрежа
В Овчарово с режим на водата са част от населението. Те могат да ползват чешмите си веднъж на седем дни. Срокът за отпадането на режима е до увеличаване на дебита на местния водоизточник. А причината за въведения режим е недостиг на вода във водоизточника.
В град Омуртаг проблемът с питейната вода е от десетилетия. Въведеният целогодишен режим предполага вода по чешмите да тече от 5 до 23 часа, а срокът за отпадането му е:"до изготвянето и изпълнението на проект за "Воден цикъл" на силно амортизираната вътрешна водопроводна мрежа", съобщават от дружеството.
В село Козма Презвитер вода се подава през ден, а в Могилец по пет часа през 84 часа. И при двете населени места причината е недостиг на вода във водоизточника и режимът ще остане в сила до напълването му.
В община Антоново от безводие страдат две села. В Коноп водата потича всеки ден от 8 до 20 часа, а в Длъжка поляна водата не стига къщите в по-високата част на селото.