Песен от Търговище – на финала на детската Евровизия
Песен от Търговище – на финала на детската Евровизия / www.targovishtebg.com

Малките изпълнители от ансамбъл „Шарено герданче" от Търговище и тяхната песен „Да достигнем върха" са сред десетте финалисти на  "Конкурс за детска песен на Евровизия" на БНТ. Както пише в условията на конкурса, автори на текстаи музиката са част от изпълнителките: Яница Стаменова, Соня Миланова, Рая Христова и Светла Стаменова. Аранжиментът е на Константин Кряколов. В изпълнението на песента, се включват още Дебора Димова, Мелиса Хюсеинова и Анастасия Филипова.

„Шарено герданче" е ансамбъл за фолклорна музика и танци и в него участват почти 100 деца", разказа ръководителят Светла Стаменова. Но песента, с която участват в детската Евровизия не е с флоклорно звучене. Затова деца и ръководители били изненадани, че отиват на финал.

Председател на журито, което оценява детските песни, е Борис Карадимчев. "Очакваме да чуем такава песен, която - когато се излъчи на конкурса, зрителите и слушателите от цяла Европа изведнъж да кажат: Ах, тази страхотна песен, много атрактивна, много интересна и българска", каза председателят на журито.

Последната дума за това коя песен ще представлява България на конкурса ще имат и зрителите. Те ще могат на финалния етап да изпратят българската песен на конкурса, като гласуват за тази, която на тях им харесва най - много с sms-и. Избраната песен, ще се състезава, заедно с още 12 от различни държави в деветото издание на Конкурса за детска песен на Евровизия, което ще се проведе на 3 декември 2011 година в Ереван.