Отново предложиха Румен Русев за зам.-председател на ОбС
Отново предложиха Румен Русев за зам.-председател на ОбС / Dariknews

В началото на днешната извънредна сесия на шуменския общински съвет Христо Чернаев от групата съветници на „Атака" направи предложение за нов заместник-председател на местния парламент. Той предложи поста отново да заеме областния лидер на партия „Атака" и общински съветник Румен Русев.

Мотивите на Чернаев са отпадналите към настоящия момент съмнения довели до освобождаването на Русев от поста зам.-председател на общинския съвет през юни 2008 г. Според Чернаев по случая са се произнесли компетентните органи, които са посочили, че няма данни Русев да е извършил каквито и да е закононарушения.

В края на месец юни 2008 г. , Русев беше освободен от паста заместник-председател на Общински съвет - Шумен. Тогава предложението за освобождаването му бе внесено от групата общински съветници на ДПС, които събраха 18 подписа в подкрепа на искането си. 10 от подписите бяха на общински съветници от ГЕРБ, 4 -от ДПС и 4 на независими общински съветници.

В докладната записка, в която се искаше освобождаването му се посочваха няколко мотива -  два сигнала от родители на малолетни деца, срещу които цитирам : "е блудствано от страна на Румен Русев" и сезирането на Районната прокуратура в Шумен от бившата съпруга на Русев за фалшифициране на подписи.

В средата на месец февруари тази година Русев заяви, че има 4 постановления за отказ от прокуратурата за образуване на дела срещу него. По думите му, в служебна бележка от Националната следствена служба, която той е поискал пише, че няма данни за образуване на досъдебни производства и повдигане на обвинения срещу него.

След като Румен Русев бе освободен, като заместник-председател на Общинския съвет за кратко на поста бе Ивайло Йорданов. Поради влязла в сила присъда срещу него обаче той се оттегли от общинския съвет .

Гласуването за избор на заместник-председател е тайно и ще има само два вида бюлетини - „за" и „против".