От днес обществената трапезария ще храни 100 социално слаби
От днес обществената трапезария ще храни 100 социално слаби / Дарик-Шумен

Днес в 12:00 ч. в Шумен отваря врати обществена трапезария, в която в продължение на четири месеца ще се хранят 100 социално слаби  граждани. Тя се намира на ул. „Васил Левски" в града, съобщиха от пресцентъра на община Шумен.

Откриването на трапезарията стана възможно след спечелен проект от Фонд „Социално подпомагане" към Министерство на труда и социалната политика. Стойността на проекта е 19 420 лв., от които 4 812 лв. се осигуряват от общинския бюджет. Срокът за реализацията на проекта е до 31 март 2010 г.

До този момент трапезарията обслужваше 50 социално слаби  и хора изпаднали в затруднено положение. От тази година ще се включат още 50 души. Трапезарията ще обхване потребители, освен от Шумен, и от кварталите "Дивдядово", "Макак" и "Мътница". На лицата, ползващи социалната услуга, ще се предоставя храна за обяд - супа, основно ястие и хляб на стойност 1,60 лв. на човек, при 0,80 лв. през миналата година. Ще бъде осигурявана храна и за диабетно болни жители на общината, отговарящи на условията за социално подпомагане.

След края на проекта обществената трапезария ще продължи да работи като ще обслужва отново 50 лица, а средствата за издръжка ще бъдат от бюджета на общината.