Окръжният съд остави Георги Митев под домашен арест
Окръжният съд остави Георги Митев под домашен арест / netinfo
Окръжният съд в Шумен остави без уважение жалбата на 41-годишният Георги Митев, обвинен в източването на над 500 000 лв., отпуснати за възстановителни работи след наводненията в Нови пазар. Митев обжалваше наложената му мярка за неотклонение домашен арест, като искаше тя да бъде заменена с по-лека. Мотивът, посочен от адвоката му Валентин Димитров, бе, че клиентът му се нуждае от комплексно лечение. Според предоставените пред съда 46 медицински документа Митев страда от заболяване на простата, камъни в бъбреците, увреждания на междупрешленните дискове, уголемяване на черния дроб и др. Първоначално повдигнатото обвинение бе за източване на над 900 000 лв., но след направена тройна експертиза е установено, че сумата е по-малка, тоест около половин милион лева.

Според обвинението, парите са източени от Постоянната комисия за защита на населението при бедствия и аварии към Министерския съвет за аварийно възстановителни работи след наводненията в община Нови пазар през 2005 година. Възстановителните дейности за 24 обекта на общината са били възлагани по документи на определен кръг фирми от Шумен, Варна, Долни Чифлик, Русе и Аксаково, посочени от Георги Митев. Средствата са били усвоени, но без да бъдат извършвани никакви аварийно - възстановителни работи.

Днес в съдебната зала прокурора по делото Маргарита Георгиева заяви, че за всички искания за различни лечения на Митев прокуратурата е издавала разрешение своевременно, в по-голямата част от случаите още в същия ден.

За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години.