Одобриха тегленето на кредит за изграждане на лъчетерапията
Одобриха тегленето на кредит за изграждане на лъчетерапията / netinfo

Членовете на комисията по териториално и селищно устройство към местния парламент единодушно подкрепиха искането на Комплексния онкологичен център да тегли заем в размер на близо 1 280 000 лв. за завършване на първи етап от сградата за лъчетерапия. За да бъде въведена в експлоатация сградата и да бъде монтирана апаратурата, която ще бъде предоставена по спечелен проект на стойност 6,5 млн. лв., трябва да бъдат завършени поне приземният и първият етаж, покрива, да се изградят външните връзки и да се направи благоустрояването.

От онкологичния център са изготвили и мрежови график, обвързан с паричните потоци за завършване на първи етап на лъчетерапията, като това трябва да стане до 30 ноември.

На въпрос дали със сигурност сградата ще бъде завършена в този срок управителят на онкологичния център д-р Сотир Караниколов заяви: „Ако има пари на 30 ноември сградата ще бъде готова". Строителят също гарантира пред комисията, че ако работата по строителството не спира и за ден това е постижима задача. Той добави, че рискът от тегленето на кредит е премерен и оправдан.

„Доброто от тази сграда и апаратурата, която ще влезе вътре тепърва ще се отчете. В следващата година, две всички ще отчетата този факт, но до тогава имаме още трудности за преодоляване", каза още д-р Караниколов. По думите му ако това не се случи няма полезен ход назад. „Ще имаме загуба на специалисти, загуба на цяла структура, която ще се сведе най-много до 1-2 отделения, които ще преминат веднага към болницата", обясни още Караниколов. Той добави, че онкологичният център има своята перспектива. „За съжаление заболяванията, които лекуваме растат всяка година. 21,6% от гражданството на Шумен ще заболее от рак. Това е статистиката, неумолими цифри, ние сме хората, които се борим с това, това е апаратурата, която ще намали драстично този процент. Това е иновацията, това е  новото, което трябваше да влезе много отдавна, сега е на път да влезе и виждате с какви страшни родилни мъки става това", каза още д-р Караниколов.

От онкологичният център съобщиха още, че сградата в Шумен се изгражда на най-ниската стойност за строителство на подобен тип лъчетерапевтичен център - 818 лв. на кв. м.

По-рано днес членовете на комисията по териториално и селищно устройство посетиха на място новостроящата се сграда, чиято степен на завършеност е 50%.

Одобриха тегленето на кредит за изграждане на лъчетерапията
netinfo