Очаква се водата за шуменци да поскъпне от средата на годината
Очаква се водата за шуменци да поскъпне от средата на годината / netinfo

Цената на водата за шуменци може да се повиши през тази година. Това стана ясно от думите на управителя на ВиК-Шумен инж. Светлозар Дамянов, който присъства на съвместно заседание на три комисии от местния парламент.

Причина за евентуалното поскъпване, което може да стане факт от втората половина на годината, е промяна в цената за пречистване на отпадъчните води. Това ще е необходимо заради въведените в експлоатация пречиствателни станции за отпадни води на Велики Преслав, Нови пазар и разширението на шуменската. По думите на инж. Дамянов, само за издръжка на тези съоръжения на година са нужни по около 1 млн. лв.

„Това са разходи, които не са били предвидени, но те са експлоатационни, а не амортизационни, но се отразяват на цената", поясни управителят на водоснабдителното дружество.

„До края на 2016 г. няма да има нарочно увеличение на цената на водата, a ще има само на цената за пречистване на отпадъчните води", още веднъж поясни инж. Дамянов. Той обаче не посочи точни параметри за евентуалната промяна на цената.

Стана ясно още, че тези цени - за отвеждане и пречистване на отпадъчна вода няма да важат за клиентите от малките населени места, чиято вода не преминава през пречиствателните станции за отпадна вода.

В момента цената за един кубик питейна вода за шуменци е 2, 64 лв., като последната промяна бе през месец май 2012 г.

По сега действащите нормативни документи цената на водата в Шумен не може да надвишава 3, 29 лв. Това е максимално допустимия праг, според така наречената социална допустимост. Тази сума се сформира съобразно потребление от 2,8 кубика вода на човек за месец и средния месечен доход на лице от домакинство, който за Шумен по данни на НСИ за 2014 г. е около 368 лв.