Общинско предприятие за сметосъбиране създадоха в Търговище
Общинско предприятие за сметосъбиране създадоха в Търговище / Борислав Курдов, архив

На извънредно заседание Общинският съвет в Търговище създаде днес ново общинско предприятие, което ще има за задача сметосъбиране и сметоизвозване, управление на регионалното депо за отпадъци, както и поддръжка и ремонт на пътища и пътни съоръжения. До това решение се стигна след като досегашната практика с възлагане на тези дейности с обществена поръчка на общинската фирма „БКС" беше провокирана, а резултатът от последната такава беше оспорена пред съда. Пропадането на решението пък създаде кризисна ситуация, при която имаше риск Търговище и селата от общината да бъдат заринати с боклуци.

Общинското ръководство излезе от ситуацията, като създаде общинско предприятие със същата дейност, като при това положение законът позволява възлагането на задачата без да има нужда от обществена поръчка.
Общинските съветници приеха безвъзмездно прехвърляне на дълготрайните материални активи на досегашната общинска фирма към общината. Предприятието ще стартира своята дейност след като бъде вписано в Търговския регистър.