/ Община Велики Преслав
Нови три проекта за подобряване на енергийната ефективност на обществени сгради и условията за спорт подаде в ДФЗ общинска администрация във Велики Преслав. С проектите се кандидатства за финансиране от Програмата за развитие на селските райони и ако те бъдат одобрени, общината ще вложи над 1 милион лева за обновления.

Първото предложение е за прилагане на енергоефективни мерки и подобряване на средата за отглеждане и възпитание на децата в ДГ „Снежанка” и нейния филиал в град В.Преслав. Този проект е на стойност около 500 хил. лв.

Община Велики Преслав
Община Велики Преслав


Вторият проект е за изграждане на модерна спортна площадка в парковото пространство под бившото пътно училище във Велики Преслав. „За това пространство имаме цялостен проект за спортна и детска площадка и от него сме избрали да направим сега комбинирано спортно игрище с подходяща настилка и заобикаляща инфраструктура”, поясни кметът. За обекта сме кандидатствали за безвъзмездно финансиране от 100 хил. лв.

Третият проект е за енергийна ефективност на сградата на общинската администрация. За сградата е предвидена подмяна на дограмата и отоплителната инсталация. Заложена е и вътрешна изолация, тъй като сградата не позволява външно изолиране заради мраморната облицовка. Стойността на този проект възлиза към 600 хил. лв.

„Проектните предложения са възможно разрешените, по които може да кандидатства общината и това е така, защото при първия прием ние подадохме предложения за общинска пътна мрежа, за улична мрежа в града и за обновяване на улици и водопроводи в 5 населени места от общината”, каза Александър Горчев.

Община Велики Преслав
Община Велики Преслав


„ В рамките на втория прием ние нямаме право да подаваме проекти за общинска пътна мрежа, както за улична и В и К- мрежа по населените места. Затова кандидатстваме с три нови обекта по мярка 7.2 от втория прием”, поясни градоначалникът.

Припомняме, че община Велики Преслав спечели 1.7 млн. лв. от Оперативната програма за развитие на селските райони за реконструкция и рехабилитация на градските улици „Любен Каравелов”, „Отец Паисий”, „Йоан Екзарх, „Лозарска” и „Чергобиля Мостич”.

Те ще бъдат преасфалтирани и с подменени тротоари и бордюри, но преди това трябва да се сменят водопроводите, за което се търсят средства. С избран изпълнител и предстоящо стартиране на СМР е и рехабилитацията на общински път- кв. "Кирково"-промишлената зона с връзка по старият път за Шумен с републикански път I- 7 Шумен в.Преслав „.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари