Община Шумен ще обжалва отмяната на таксата за обучение на деца в предучилищна възраст
Община Шумен ще обжалва отмяната на таксата за обучение на деца в предучилищна възраст / netinfo

Община Шумен обжалва решението на Шуменския административния съд за отмяна на таксите, които родителите плащат за целодневно обучение на децата в предучилищна възраст в детските градини. Това съобщи на пресконференция по-рано днес зам.-кметът по образования и култура Живка Тонева. Последната инстанция, която ще разгледа казуса е Върховният административен съд.

По думите на Тонева, по време на заседание на комисията по образование към Националното сдружение на общините в Република България е взето решение да се предложат законова промяна, касаеща текста определящ вземането на такава такса. Зам.-кметът посочи, че проблемът не засяга само Шумен. „Оказа се, че няма община, която да не събира такива такси и то в пълния им размер от 50, 60 лв.", каза още Живка Тонева. Тя поясни, че ако държавата може да покрие всички разходи за обучението на децата в предучилищна възраст, това ще е най-добрия вариант за общините.

С решение от 4 юни, състав на Административен съд-Шумен отмени таксата /15 лв. на месец/ за деца в предучилищна възраст за целодневно обучение в детските градини. Магистратите мотивираха решението си, с това че вземаната такса е назаконосъобразна, тъй като според Закона за народната просвета обучението, в детска градина на деца, в предучилищна възраст е напълни безплатно за родителите